Son günlerde yapılan yasal düzenlemeyle telefonların erişim sürelerine ilişkin değişikliğe gidildi. Bu düzenlemeyle birlikte belli bir süre sinyal alınamayan telefonlara ait elektronik kimlik bilgileri( e-mail numaraları) pasif hale getirilecek. Daha önce 7 yıl olan bu süre 1 yıla düşürüldü.
Bu yasal düzenleme neden getirildi? Halkımız ne yapmalı?
Konu hakkında detaylı bilgi paylaşan Tüketici Uzmanı ALTAY, “Elektronik Haberleşme Şebekesinden haber alınamayan bu telefonların elektronik kimlik bilgileri pasifize edilerek kullanılmayacak hale getirilecek. 1 yıl içerisinde aktif hale getirilmeyen telefonlar Bilgi Teknoloji ve İletişim kurumu tarafından iptal edilecek. Yedekteki telefonlarınızı kenarda bekletirken son kullanma tarihini geçirmeden, 1 yıl içerisinde en az bir kere hat takıp çıkarmanız durumunda hiçbir yere müracaat etmeye gerek kalmadan telefonlarınızı kullanılmaya devam edilebileceksiniz.” dedi.
Bu Süre Neden Düşürüldü?
‘Daha önceleri, uzun süre kullanılmayan telefonların e-mail numaralarına bir şekilde ulaşılarak yurt dışından kaçak olarak getirilen telefonlara aktarılıyordu. Bu bir anlamda terör örgütleri için de takip edilmemek adına bir kullanım alanına dönüşmüştü.
Sistem takibinin 7 yıldan 1 yıla düşürülmesi, kötü niyetli kullanımların önlenmesi anlamında önemli bir adım olmuştur.
Bir diğer konu ise telefon fiyatlarının enflasyonla birlikte hızlı bir artış içerisine girmesi oldu. Böylece kenara bırakılan telefonların da kullanımı için bir yönlendirme oldu.
Bloke Olan Telefonlar yeniden açılabilecek mi?
Öte yandan, bir şekilde unutularak pasif hale getirilmiş ve bloke olmuş cep telefonları, kullanıcılar tarafından Bilgi Teknoloji ve İletişim kurumuna müracaat edilerek yeniden aktif hale getirebilecek.